γεραπετριτης
Γ. Γεραπετρίτης: Ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι χέρι
in ,

Γ. Γεραπετρίτης: Ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι χέρι

Ταυτόχρονα με τον απολογισμό της κυβερνητικής διετίας στον τομέα του περιβάλλοντος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σκιαγράφησε, από το βήμα του Συνεδρίου GREEN DEAL GREECE 2021, τους στόχους της επόμενης περιόδου – με ειδική αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – και τελικό ζητούμενο, το πράσινο συμβόλαιο με τις επόμενες γενεές. Με βασική θέση, ότι «ανάπτυξη και περιβάλλον μπορούν να βαδίσουν χέρι χέρι σε ένα ισόρροπο μείγμα, το οποίο θα διασφαλίζει για τις επόμενες γενεές ένα περιβαλλοντικό κεκτημένο και από την άλλη δεν θα εμποδίζει την ανάπτυξη της χώρας».

Στην ομιλία του, με την οποία έκλεισαν οι εργασία του Συνεδρίου, ο υπουργός Επικρατείας ξεκίνησε αυτοκριτικά, καθώς στηλίτευσε την «υπερανάλωση πράσινου κεφαλαίου από τη δική μας γενεά όπως και από τις προηγούμενες γενεές, και για το λόγο αυτό», ζήτησε, «όλοι πρέπει να σταθούμε με περίσκεψη, μερικές φορές με ενοχή για όσα έχουμε κάνει, και να είμαστε εμπροσθοβαρείς σε σχέση με την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία».

Για την εν λόγω συμφωνία δε, «είναι στην πραγματικότητα η συμφωνία που θα αλλάξει τη νοοτροπία των ευρωπαίων πολιτών, πάνω από όλα θα αλλάξει το φυσικό περιβάλλον σε έναν κυκεώνα κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε όλοι καθημερινά με την αύξηση της θερμοκρασίας, τις πυρκαγιές. Σε αυτόν τον κοινό στόχο των ευρωπαίων η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία. Με την καλή προαίρεση όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά αυτή τη διετία έχουν υπάρξει πράγματα που δεν είχαν συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες», τόνισε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό, ο Γ. Γεραπετρίτης μίλησε για «ένα συνεκτικό σχέδιο – ομπρέλα για την πράσινη ανάπτυξη που περιλαμβάνει όλες τις επιμέρους δράσεις, όπως την απολιγνιτοποίηση. Σε αυτό το θέμα ειδικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση προχώρησε εμπροσθοβαρώς, πριν την Κοινοτική Οδηγία, παρότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κατεξοχήν λιγνιτοπαραγωγός. «Τα τελευταία δύο χρόνια χάρη στην εμπροσθοβαρή αυτή πολιτική έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα κατά 16 εκατ. τόνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε άλλους τομείς, επίσης «το κλίμα έχει βρεθεί στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής μας», για παράδειγμα με μεγάλη ενίσχυση των δημόσιων πηγών ενέργειας, με επενδύσεις στα δίκτυα και σχεδιασμό για αποθήκευση ενέργειας. Με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Αη Στράτης και η Αστυπάλαια. Επιπλέον, υιοθετήθηκε το εθνικό σχέδιο αποβλήτων «με σκοπό να διαχειριστούμε καθυστερήσεις δεκαετιών», σημείωσε εμφατικά, όπως και η εμβληματική, όπως είπε, – «και από τις πρώτες δράσεις της νέας κυβέρνησης» – κατάργηση των πλαστικών μίας χρήσης, μια καθημερινότητα που θα βιώσουμε από την 1η Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Written by StoKarfi Newsroom

επιδοματα οπεκα, πληρωμη επιδοματα

Ποια επιδόματα του ΟΠΕΚΑ πληρώνονται σήμερα 30/06

εγκλημα γλυκα νερα, επιμελεια λυδια

Εγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η μαμά της Καρολάιν αγκαλιά με τη μικρή Λυδία στην Αλόννησο (vid)